Szybka Tortilla z pastą z czerwonej fasoli

Wiedziałam, że tak będzie. Dobra, przyznaję, nie wiedziałam, ale mogłam się tego spodziewać. Popełniłam falstart. Cóż, nie pierwszy i pewnie nie ostatni. Nie będę się tłumaczyć, bywa. Rzeczywistość mnie pochłonęła, nowa praca, pewne przedsięwzięcia i życie osobiste (przez mojego szefa nazywane afterlifem). Wyobraźcie sobie, że pierwszy raz w życiu, a mam lat prawie 26, mam pracę z normowanym czasem. Muszę przychodzić do biura na całe osiem godzin choć to branża kreatywna. Póki co przyznaję, że średnio się w tym odnajduję i średnio mi się to podoba. Nie mogę przez to ogarnąć swoich spraw; wstaję rano, idę do biura na 09.00, wychodzę o 17.00. Dobrze, że mam blisko, przynajmniej nie tracę czasu na dojazdy. Wystarczy, nie miało być o tym. Miało być o tym, że korzystając z pogody jakieś dwa tygodnie temu wybraliśmy się na piknik przyjaciół naszego miejskiego schroniska. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zabrała prowiantu. Niestety nie miałam za wiele czasu na przygotowania (z kasą też ostatnio średnio), więc padło na danie trochę fastfoodowe. Tortilla nadawała się doskonale, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i dobrze się ją pakuje, przenosi i je w niedomowych warunkach. 11 Tortilla z pastą z czerwonej fasoli   Potrzebujesz:

  1. Placki tortilli
  2. pomidorki
  3. ogórek
  4. sałata
  5. cebula
  6. koperek
  7. pasta fasolowa22

Pasta:

  1. Puszka czerwonej fasoli
  2. sok z połowy cytryny
  3. ząbek czosnku
  4. ostra papryka, sól33 Najpierw kręcimy pastę, czyli rozgniatamy widelcem fasolę, szkoda włączać blender na tak łatwe ugniatanie. Do fasoli dodajemy sok z połowy cytryny i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko jeszcze chwilę gnieciemy widelcem i mieszamy. Dodajemy przyprawy, nie miałam chili, więc dodałam sporą szczyptę ostrej papryczki i trochę soli. Żeby było łatwiej rozsmarować pastę na placku dodałam do niej łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów. Pasta jest pyszna bardzo aromatyczna i delikatnie pikantna. Nawet nie mówiłabym, że pikantna a wyrazista. Kiedy już mamy pastę, wystarczy rozłożyć placek (ja miałam kupne, ale można je też samemu wcześniej przygotować, kiedyś opiszę jak) i posmarować go przez środek (dosyć grubo) pastą. Na to kładziemy porwaną sałatę i dosyć drobno pokrojone warzywa. Wszystko posypujemy koperkiem, zawijamy, możecie ją podgrzać (przed lub po zawinięciu, ja nie miałam na to już czasu). Oczywiście ja użyłam warzyw, które akurat miałam, to co wpakujecie do placka zależy od was. A pasta nadaje się nie tylko na tortillę, spokojnie możecie zjeść ją na kanapce. Smacznego! Przepisów na blogu będzie więcej, z czasem podzielę je na kategorie, ale już teraz uprzedzam, bo tego nie zrobiłam, że nie znajdziecie tu mięsa a dieta wegetariańska nie oznacza wyrzeczeń. 44

Bardzo wiosenny kawałek :

Reklamy

2 thoughts on “Szybka Tortilla z pastą z czerwonej fasoli

  1. Do tej pory pastę z fasoli wykorzystywałem na kanapki,eksperymentowałem również z dodatkami do niej,ale od teraz będę też wykorzystywał ją do tortilli,bardzo dobry i smaczny przepis 🙂

    • Cieszę się, że spróbujesz 🙂 pasta jest też super szybką bazą do przekąsek. Możesz do niej dodać np suszonego pomidora lub świeżą papryczkę chilli, późnij posmarować nią grubiej placek, posypać np. prażonym słonecznikiem. Ciasno zwinąć cienko pokroić, chwilę podpiec w piekarniku i gotowe 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s